• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Életmentő eszköz megvásárlásában segített a Tigáz

A TIGÁZ Zrt. 500.000 forinttal támogatta a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány működését. Ezzel az összeggel a Társaság egy olyan életmentő készülék megvásárlásához járult hozzá, amellyel a mentők már a helyszínen diagnosztizálhatják a szén-monoxid-mérgezés tüneteit.

Az alapítvány életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását végzi, Budapesten és környékén, miskolci bázissal az észak-magyarországi, debreceni bázissal az észak-alföldi régióban.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 1999. óta végzi életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben. Az alapítvány munkájára igen nagy szükség van, hiszen Budapesten és környékén, az észak-magyarországi, valamint az észak-alföldi régióban évente átlagosan 3000 gyermek szorul segítségre. A mentés és szállítás különleges gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel, amelyhez egy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit diagnosztizáló készülékre is nagy szükség van.

Az alapítvány magasan képzett gyermekmentős csapatokkal és egyedülálló gyermek-rohamkocsival, valamint gyermek-mentőorvosi kocsival rendelkezik, amelyek hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt 13 évben közel 30.000 bajbajutott kisgyermeken tudtak segíteni. Az alapítvány nem részesül állami támogatásban, működése lakossági segítségtől, vállalati és magán adományoktól függ.

Hazánkban az elmúlt 5-10 évben évente átlagosan 25-30 halálos szén-monoxid-mérgezés történt. A számok évről-évre emelkednek. Ezeknek az adatoknak több százszorosa lehet az enyhébb mérgezés, és még ennél is több az észlelés nélküli, időszakos mérgezés. A szervezetre káros gázok szivárgása a gyermekekre fokozottan veszélyesek, éppen ezért azonnali diagnosztizálásuk életmentő lehet. A jelenlegi lehetőségekhez mérten a mentőorvosok külső tünetek alapján ítélik meg a kisbeteg állapotát, pontos diagnózist csak a kórházban tudnak felállítani. A szenzor segítségével azonban a helyszínre érkező gyermekmentős csapat azonnal diagnosztizálni tudja a szén-monoxid-mérgezést és a megfelelő ellátással időt és életet menthet.

A TIGÁZ Zrt. 500.000 forint összegű támogatással járult hozzá e készülék megvásárlásához, amelyet sajtótájékoztató keretében adtak át az alapítvány számára.

„Célunk a szén-monoxid-mérgezés okozta halálesetek megelőzése. Bízunk abban, hogy segítségünkkel a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat hatékonyabban tudja végezni a munkáját és a korszerű eszköz használatával a jövőben sok gyermek életét mentheti meg” – mondta Száraz Gábor a TIGÁZ Zrt. szóvivője.

„Az Alapítvány 14 éve partnere az Országos Mentőszolgálatnak, amely példaértékű munkát végez. A kollégák szakértelmének, hivatástudatának köszönhetően világszínvonalon láthatjuk el a segítségre szoruló gyermekek mentését. A TIGÁZ hozzájárulásával pedig professzionális eszközzel bővül a gyermekmentők felszerelése”- nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A szén-monoxid-mérgezések számának csökkentésére valódi megoldást csak a megelőzés jelenthet. A gázkészülékek karbantartása alapvető fogyasztói érdek, amivel a szörnyű, sokszor észrevehetetlen balesetek megelőzhetők. A vezetékhálózat rendszeres karbantartása és a gázkészülékek, konvektorok gyakori ellenőriztetése segít elkerülni a balesetveszélyt és sokáig megőrizni a készülékek hatásfokát. A szénmonoxid-mérgezés – ha nem is következik be halál – agykárosodáshoz, bénuláshoz, látászavarokhoz is vezethet.

A TIGÁZ Zrt. arra kéri fogyasztóit, hogy maguk és gyermekeik egészsége, biztonsága érdekében vegyék komolyan az ajánlott karbantartási ellenőrzéseket, hogy sokáig nyugodt szívvel élvezhessék a földgáz nyújtotta előnyöket.

Szén-monoxid-mérgezés grafika