• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Tartsuk karban fűtőberendezéseinket

A fűtési szezon kezdetével a Tigáz azt javasolja fogyasztóinak, hogy mindenképpen bizonyosodjanak meg gázkészülékeik biztonságos működéséről. Érdemes még a tél beállta előtt elvégezni a szükséges teendőket, hiszen minden évben komoly problémát jelentenek a fűtési rendszerek meghibásodásával kapcsolatos balesetek.

A biztonságos fűtés érdekében többek között a következő szempontokra érdemes odafigyelni:

  • A légellátási rendszerek működése során fontos a szellőzőnyílások átjárhatósága, valamint a füstgáz biztonságos elvezetése, amelynek feltétele a füstcsövek megfelelő rögzítése és a kémény kifogástalan állapota is.
  • Vizes fűtési rendszereknél az újbóli beüzemelést megelőzve minden esetben elengedhetetlen átnézni, hogy az elzáró szerelvény mind az előremenő, mind a visszatérő ágban nyitott állapotban legyen, hiszen ellenkező esetben súlyos gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ezen felül ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, továbbá a tartály hőszigeteltségét is. Amennyiben szükséges, vizet kell tölteni a rendszerbe, fagyveszély esetén pedig gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről.
  • Zárt fűtési rendszereknél kulcsfontosságú a rendszerben uralkodó nyomás mérése, amit alacsony érték esetén a gázkazán gépkönyvében (vagy kezelési utasításában) szereplő értékre kell emelni. A keringető szivattyú működésének ellenőrzése is lényeges, hiszen a hosszú állási idő meghibásodáshoz vezethet. További feladat a fűtési rendszer légtelenítése, konvektoros fűtésnél pedig célszerű a fűtőkészülékek egy méteres környezetéből minden éghető anyagot eltávolítani, hiszen a meggyulladt tárgyak komoly kárt okozhatnak.
  • A gázkészülékek belső ellenőrzését évente legalább egyszer ajánlott megismételni szakemberekkel, akik többek között megvizsgálják az égő megfelelőségét és a lehetséges szivárgást is. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szintén szakemberrel kell ellenőriztetni az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát is, hiszen az esetlegesen beleköltöző rovarok elzárhatják azt. A fűtés kezdetekor sok esetben gondot jelent a gyújtóláng meggyújtása, valamint problémát okozhat a mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok beporosodott gázégője is, ami miatt az égés tökéletlen lehet, ez pedig könnyen balesethez is vezethet.

A rendszeres karbantartás és ellenőrzés tehát elengedhetetlen, hiszen ezzel a hatékonyságromláson felül elejét vehetjük a baleseteknek is.