• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Az ExxonMobil 25 százalék részesedést vásárol az Eni mozambiki gázmezejének 4-es blokkjában

Az Area 4 blokkban a Coral LNG tengeri kitermelési projektet továbbra is az Eni irányítja, az ExxonMobil a szárazföldi cseppfolyósító létesítmény működtetését látja el.


San Donato Milanese (MI), 2017. március 9 – Az ExxonMobil és az Eni március 9-én adásvételi megállapodást írt alá, melynek értelmében az ExxonMobil 25 százalék részesedést vásárol az Eni földgázban gazdag mozambiki Area 4 offshore blokkjában. Az Eni jelenleg 50 százalék közvetett részesedéssel rendelkezik a blokkban, az Eni Kelet-Afrika 71,4 százalékos tulajdonlása révén, mely az Area 4 koncesszió 70 százalékát birtokolja.

A megállapodás mintegy 2,8 milliárd dollár számlapénz árat is tartalmaz. Az ügylet további számos feltétel teljesülése esetén jöhet létre, a mozambiki és nemzetközi hatósági vizsgálatok és engedélyezési eljárás sikeres lefolytatását követően.

Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója elmondta: „Az ügylet a társaság azon kitermelési stratégiájának része, amelynek célja a kitermelési tevékenységből származó bevételek minél rövidebb idő alatt történő realizálása, az ún. kettős kitermelési modell keretében végrehajtott ügylet. Ezzel a stratégiával az Eni az elmúlt négy évben több mint 9 milliárd dollár azonnali számlapénz bevételhez jutott. Továbbá, az ügylet világszínvonalú minőséget, termelési potenciált, műszaki és gazdasági erőt képvisel.”

Darren W. Woods, az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a befektetés a társaság nemzetközi portfóliójában is jelentős fejlesztés, ami lehetővé teszi az ExxonMobil cseppfolyós földgázipari vezető szerepének és tapasztalatának kihasználását a mozambiki földgáz kitermelés hatékonyságának növelésében. „Technológiai fejlettségünk, gazdasági erőnk és értékesítési lehetőségeink megbízható és hatékony energiaellátást biztosítanak a mozambiki lakosságnak, és hosszú távú gazdasági értéket a projekt partnereinknek és részvényeseinknek.”

 

Az Area 4 blokkban a Coral LNG tengeri kitermelési projektet továbbra is az Eni irányítja, az ExxonMobil a szárazföldi cseppfolyósító létesítmény működtetését látja el. Ez a működési modell a legjobb gyakorlatok alkalmazását teszi lehetővé, ugyanakkor az integrált projekt előnyeit élvezheti mindkét társaság.

 

Az ügylet engedélyezését követően az Eni Kelet-Afrika társaságon az Eni (35,7 százalékban), az ExxonMobil (35,7 százalékban) és a CNPC (28,6 százalékban) osztozik. Az Area 4 blokk további tulajdonosai az Empresa Nacional de Hidrocarbonetos E.P. mozambiki nemzeti olajtársaság, a dél-koreai Kogas gáztársaság és a Galp Energia (valamennyien 10 százalékos tulajdonrésszel).

 

A földgázt napjainkban a világ legdinamikusabban elterjedő energiaforrásának tekintik, és Mozambik kedvező pozícióban van LNG ellátási lehetőségek tekintetében. A mélytengeri Area 4 blokk becslések szerint 2 400 milliárd köbméter földgázt rejt, a kitermelést illetően több tíz milliárd dollár befektetésre számítanak a kormány és a helyi közösség együttműködésével.

 

ExxonMobil

Az ExxonMobil a legnagyobb olaj- és gázipari részvénytársaság, amely rendelkezik azzal a technológiai bázissal, ami a nemzetközi szinten növekvő energiaigény kielégítéséhez elegendő. Erőforrásainak sorában a legnagyobb kőolajfinomítási kapacitással és értékesítési hálózattal rendelkezik. www.exxonmobil.com, www.twitter.com/exxonmobil.

Eni

Az Eni integrált energiaipari társaság a világ 69 országában 34 000 munkavállalót foglalkoztat, olaj- és gázipari kitermelési, kutatás-fejlesztési, földgáz kereskedelmi és szállítási, valamint cseppfolyós földgáz és villamosenergia ipari tevékenységet folytat. Nyersolaj finomító és vegyipari üzemeiben feldolgozott olajipari termékeket, üzemanyagokat, kenőanyagokat állítanak elő, amelynek forgalmazását a társaság nagy- és kiskereskedelmi hálózatokon keresztül végzi.