• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Környezetvédelmi díj

A Versalis–Genomatica által kifejlesztett bio-butadién nyerte el a hannoveri expó környezetvédelmi díját

San Donato Milanese (Milánó), 2017. február 16. – A Versalis (az Eni-hez tartozó polimer és elasztomer gyártó vállalat) a Genomatica biotechnológiai céggel együttműködésben kifejlesztett bio-butadién (bio-BDE) technológiája nyerte el az „év környezetvédelmi vívmánya” díjat a gumiabroncsgyártó ipar nemzetközi kiválósági és innovációs seregszemléjén. 

A díjátadó ünnepséget 2017. február 15-én tartották a hannoveri Tire Tech Expo-n.
A 26 tagból álló, nemzetközi gumiabroncs-ipari szakértőket, elemzőket, az üzleti és a tudományos élet képviselőit tömörítő zsűri a Versalis és a Genomatica által kidolgozott eljárást ítélte a kategória legjobbjának. Az innovatív eljárás során megújuló erőforrásokból 1,3 bio-BDE-t, valamint első- és másod generációs cukorvegyületekből bio-üzemanyagokat állítanak elő, az 1,3 butándiol dehidratálásával.

A Versalis és a Genomatica 2013-ban lépett technológiai együttműködésre, az új technológia licenc jogainak kezelésére létrehoztak egy külön technológiai céget (a Versalis többségi részesedésével).
2016-ban a két partnervállalat bejelentette, hogy sikerrel indították el a nagy tisztaságú bio-BDE kísérleti gyártását. A bio-BDE-ből polimerizációval bio-gumit (pontosabban bio-polibutadiént) lehet előállítani, tehát fontos célt sikerült elérniük ezzel a fejlesztéssel.
Az 1,3 bio-BDE technológia jelentős mérföldkő a gumiipar és a tágabb értelemben vett butadién felhasználói ipar számára, lévén a butadién a világ egyik legszélesebb körben használt vegyületének számít.

A Versalis (Eni) - Genomatica társulás:
A Versalis és a Genomatica fenntartható eljárást fejlesztett tovább a biológiai eredetű butadién (bio-BDE) megújuló nyersanyagokból történő előállítására. 2016-ban a két partner bejelentette a bio-BDE kísérleti gyártásának sikeres elindítását, ami – mind innovációs mind fenntarthatósági szempontból - nagy jelentőségű eredménynek számít mind a gumiipar mind a szélesebb értelemben vett butadién felhasználói ipar vonatkozásában, lévén a butadién a világ egyik legszélesebb körben használt vegyülete, évi több mint tíz millió tonnát gyártanak belőle.
A két partnervállalat sikerének hátterében az áll, hogy egy, a Genomatica által előállított mikroorganizmust használtak fel az 1,3 butadién (1,3 BDO) termeléséhez, majd abból – a Versalis-nak a katalízis, az irányítástechnikai folyamatok és a polimerizáció terén szerzett szakértelmének felhasználásával – dehidratálással gumit állítottak elő. Ezzel az eljárással elősegítik ennek a költséghatékony, könnyen alkalmazható, kereskedelmi szintű gyártási folyamatnak az elterjedését, szerte a világon.

A gumiabroncs ipari technológia nemzetközi kiválósági és innovációs díja:
A 2008-ban alapított díj a gumiabroncs tervezési és gyártási ipar szereplőinek szellemi erőfeszítéseit és törekvéseit ismerik el. A jelöltek listáját a ’Tire Technology International’ nemzetközi gumiabroncs-ipari magazin olvasóinak javaslatai alapján állítják össze, a magazin szerkesztőségének véleményét figyelembe véve. A jelöltek listáját ezután egy, nemzetközi gumiabroncs-ipari szakértőkből álló független zsűri elé terjesztik, akik szavazást követően, kiválasztják a kategória-győzteseket. A hivatalos díjátadásra minden év februárjában, a hannoveri ’Tire Technology Expo’ alkalmával kerül sor.