• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Kamionok és hajók is tankolhatnak cseppfolyós gázt – állami segítséggel

A magyar állam elő kívánja mozdítani a CNG (sűrített földgáz) szélesebb körben történő felhasználását – mondta Domanovszky Henrik, a PAN-LNG projekt vezetője a Világgazdaság számára adott interjúban.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) folyamatban van a CNG-felhasználást növelő ösztönzők és szabályozások kidolgozása.

Jelenleg 5-6 ezer CNG-s jármű van forgalomban, 2020-ra ez a szám elérheti a 10-12 ezer darabot állami intézkedések nélkül is, de optimistább forgatókönyv szerint akkorra akár 68 500 személyautó és 3 200 nehéz-tehergépjármű üzemelhet CNG-vel, 350 LNG (cseppfolyósított földgáz) üzemű teherautó mellett. A nagyobb számok teljesüléséhez több CNG-töltőállomást kell kiépíteni, és több CNG-üzemű gépjárműt kell beszerezni. Az NFM szerepvállalást az is indokolja, hogy a CNG-felhasználás növelésével csökkenthető a benzin- és dízelüzemanyag fogyasztás, ami a vonatkozó európai uniós környezetvédelmi célok eléréséhez elengedhetetlen. A PAN-LNG projekt célja 5 CNG és 5 LNG töltőpont kiépítése, valamint hajók és kamionok ellátása LNG-vel a Csepeli Szabadkikötőben.

 

A CNG-vel üzemelő gépjárművek elterjedtebbek lehetnének Magyarországon, ha a Kormány csökkentené a CNG jövedéki adójának mértékét (jelenleg 28 Ft/m3 illetve 39 Ft/m3, ami harmincszorosa például az olaszországi árszabásnak).