• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Hírek

Olaszország és az Eni: négy év alatt 21 milliárd euró összegű befektetés

San Donato Milanese (Milánó), 2017. május 11 – Technológiai, szakképzési és humán erőforrásbeli fejlesztési tervekről beszélt az Eni vezérigazgatója és az olasz miniszterelnök

Felsőfokú tanulmányaikat folytató diákokkal, egyetemistákkal és pedagógusokkal találkozott az olasz miniszterelnök Paolo Gentiloni és az Eni vezérigazgatója Claudio Descalzi az Eni bolgiano-i laboratóriumában. A képző intézmények és az Eni között létrejött együttműködési megállapodás keretében a diákok és tanárok gyakornoki programban vesznek részt, amely részben tanulás melletti munkavégzést, gyakornoki munkalehetőséget, és a diploma megszerzéséhez szükséges gyakorlati ismeretek megszerzését teszi lehetővé. A Mattei Intézet, amely az ifjúság tanulmányainak elkötelezett támogatójaként 60 éve támogatja olasz és külföldi diákok mesterképzését, ugyancsak jelen volt az eseményen. A szakemberek áttekintették az olasz és nemzetközi energiaipar trendjeit és az Eni hosszú távú stratégiai elképzeléseit. A legfontosabb témák a szakképzési, technológiai és humán erőforrásbeli fejlesztési, átalakítási lehetőségek voltak. Claudio Descalzi bemutatta az Eni stratégiai elképzeléseit, Olaszországi tevékenységét, ahol az Upstream üzletágak révén a társaság a legjelentősebb piaci szereplő. Nemzetközi szinten mintegy 70 000 munkavállalót foglalkoztat közvetlenül vagy közvetve az upstream és downstream üzletágakban. Az elmúlt három évben 15 milliárd eurót, a következő négy évben pedig további 21 milliárd eurót fordít a társaság az üzleti folyamatok átalakítására, amely a kőolaj kitermelés mellett érinti a vegyipari, villamosenergia ipari és kőolaj finomító üzletágakat, valamint a társaság környezeti remediációs tevékenységét is.

 

A folyamatok átalakításának célja, hogy új eszközöket állítson az alacsony széntartalmú jövő, az energiahatékonyság növelése, a hatékonyabb munkaerő gazdálkodás céljainak szolgálatába. Ez a stratégia a korábbiakhoz képest épp az ellenkező irányba, a munkahelyek megtartására hat. Négy pillére a szénhidrogén kutatás és termelés, a vegyipari és finomítási üzletág átalakítása, a földgáz és a megújuló energiaforrások felhasználásának összehangolása, valamint a technológia-innováció-szakképzési fejlesztések.

A vezérigazgató kifejtette, hogy az Eni növekedésének motorja a szénhidrogén kutatási-és kitermelési üzletág. Olaszországban, a földgázpiaci szerepét megőrizve a társaság arra koncentrál, hogy az alacsony széntartalmú jövő céljainak elérése érdekében a földgáz híd szerepét megteremtse. Ezzel egyidejűleg vizsgálják a használaton kívül helyezett energiaipari létesítmények újrahasznosítási lehetőségeit szél és vízenergia kihasználásának céljára. A megújuló energiaforrások nagyobb arányú bevonása érdekében a kutatási tevékenységét is kiszélesíti a társaság.

Az Eni, a világon elsőként alakította át a velencei finomítóját bioüzemű finomító erőművé. A Gela finomító üzembe helyezése nyomán 2020-ig egymillió tonna biodízel üzemanyag előállítását tervezik, amely mennyiség a teljes olaszországi biodízel üzemanyag igény kielégítésére alkalmas. A beruházás 420 millió Euro befektetéssel valósul meg. Emellett intenzív technológiai fejlesztések zajlanak a hulladék, állati fehérje és sütőolaj energiaipari célú újrahasznosítása terén.

A megújuló energiaforrásokat illetően Descalzi elmondta, hogy az Eni 2016-ban fektette le ennek alapjait, és Olaszországban 2020-ig 220MW, megújuló forrásból származó energia felhasználásával kívánja a létesítményeinek energiahatékonyságát javítani.

Végül a vezérigazgató elmondta, hogy a társaság legfontosabb erőforrása a jól képzett munkavállalók, az ő szakmai tudásuk és innovatív gondolkodásuk. 2009 és 2016 között az Eni 1,5 milliárd Eurót fordított kutatási tevékenységekre, amely több mint 300 saját technológiai fejlesztést és több mint 6000 új szabadalmat eredményezett.

Az elkövetkező négy évben 500 millió Eurót kívánnak fordítani olasz és külföldi egyetemi együttműködésekre, többek között a Massachusettsi Műszaki Egyetemmel elindított kutatási projektekre.

Az átalakulási folyamat már eddig is jelentős eredményeket hozott az energiahatékonyság, eszközfejlesztés és humán erőforrás gazdálkodás terén és egyfajta folyamatosságot teremtett azokhoz az alapokhoz, amelyek az értékteremtés szilárd platformját jelentik a társaság életében.