• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
Hírek

Eni díj

Róma, Quirinale-palota, 2016. október 20.

Október 20-án a Quirinale-palotában tartották meg a 2016. évi Eni-díj díjátadó ünnepségét, a köztársasági elnök, Sergio Mattarella, az Eni az elnöke, Emma Marcegaglia és az Eni vezérigazgatója, Claudio Descalzi jelenlétében. A 2007-ben alapított, s azóta évről évre odaítélt díj mára az energiaipari és a környezetvédelmi kutatások nemzetközi hivatkozási pontjává vált. Az Eni-díj célja az energiaforrások minél hatékonyabb felhasználásának elősegítése, valamint kutatók új generációinak ösztönzése, egyben demonstrálása annak, hogy az Eni kiemelt jelentőséget tulajdonít a tudományos kutatás és a fenntarthatóság kérdésének.

A díj életre hívása óta világszerte több ezer kutató mutatta be kutatási projektjeit a program keretében, és számos magas rangú személyiség - köztük 27 Nobel-díjas tudós - vállalta a védnökséget, részt vállalva a tudományos zsűri munkájában.

A 2016. évi díjra több mint 850 jelölés érkezett.

 

Az új utak a szénhidrogén-kutatásban díjat (Downstream) Johannes Lercher, a Müncheni Technische Universität professzora nyerte el, „Alkén- és alkanol-szintézis új katalitikus stratégiáinak megalkotásáért", melynek keretében új eljárásokat dolgozott ki a földgáz, mint energiaforrás felhasználására, miközben az üvegházhatású-gáz kibocsátás mértékét sikerült csökkentenie.

Az Upstream területen a díjat megosztva kapta Christopher Ballentine, az Oxfordi Egyetem professzora, “új jelölőanyagok kifejlesztése az altalaji víztartalom átalakításának és kiszorításának tanulmányozására" témájú kutatási projektjéért, valamint Emiliano Mutti, a Pármai Egyetem docense, a „Mélytengeri ülepítés: turbiditek és konturitok geometriája és fácies jellegei” témájú munkájáért, mivel kutatásaikkal hozzájárultak a kőzet szedimentáció és a felszín alatti szénhidrogén migráció mechanizmusára vonatkozó ismereteink bővítéséhez.

A környezetvédelmi díjat David Milsteinnek, az izraeli Weizmann Tudományos Kutatóintézet professzorának ítélték oda, „Innovatív, hatékony és környezetbarát katalitikus reakciók, mint a jelenlegi környezetszennyező eljárások alternatívái" témájú kutatási projektjéért, mely a különböző kémiai és gyógyszerészeti reakciók energiahatékonyságának növelését, egyúttal a nem kívánt melléktermékek keletkezésének csökkentését célozza.

Federico Bella-nak (Torinói Műszaki Egyetem) a „Fény alapú polimerek mint új generációs napelemek" témájú, harmadik generációs napelemek tanulmányozásáról szóló doktori értekezéséért, továbbá Alessandra Menafoglio-nak (Milánói Műszaki Egyetem), „Objektum-orientált geo-statisztika” témájú doktori értekezésért, mely az altalaj kutatásának új képalkotási és feltárási módszereit mutatja be, ifjú tudós díjat adományoztak.

Az Eni innováció díjat három kutatócsoportnak ítélték oda, munkájuk magas fokú innovációs értékének és elért eredményeik jelentőségének elismeréseképp. A díjak odaítéléséért ebben az esetben is egy, a tudományos zsűri négy, tagjából álló különbizottság volt felelős (a tagok nem az Eni munkatársai közül kerültek ki).

2017-ben az Eni-díj a tizedik évfordulójához érkezik. Jelentős változásokat terveznek a kategóriákban, bevezetik a Fiatal afrikai tehetség - ifjú tudós díjat, melyre afrikai egyetemeken végzett diplomások pályázhatnak, a szülőföldjükhöz kapcsolódó energiaipari és a környezetvédelmi projektekkel.

A 2017. évi díjra vonatkozó pályázati felhívásokra vonatkozó tudnivalók itt érhetők el: https://www.eni.com/en_IT/innovation/eni-award.page