• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Média

A megújuló energiahordozók mezején Algériában az Eni

Az első projekt egy 10 MW teljesítményű fotovoltaikus erőmű létesítése lesz az Észak-Bir Rebaa régióban, amelyet a GSA (Sonatrach- Agip Groupement) társaság közreműködésével üzemeltet majd az Eni. A cél, hogy még ebben az évben megkezdődjön a létesítmény kivitelezése. Ez a projekt is része az Eni és a Sonatrach vezető tisztségviselőinek június 21-én folytatott egyeztetése eredményeként elindult együttműködésnek, amelynek keretében Algériában közös projekteket valósítanak meg megújuló energiaforrásból származó energiatermelésre.

Az együttműködés része az Eni hosszú távú stratégiájának, amely a hagyományos energiahordozók és a megújulók együttes kihasználását célozza, és a leghatékonyabb szinergiákra törekszik a technológia, a szerződéses kapcsolatok, a logisztika és az értékesítés terén.

Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója így nyilatkozott: „A hetvenes évek elején az Eni volt az első külföldi tulajdonú vállalat volt, akivel az algériai állam megállapodást kötött, ez akkor a Transmed gázvezeték építésére szólt, és 1987-ben szintén az első volt, aki kitermelési megállapodást kötött Algériával. Ma az Eni az első, akinek napenergia termelésre sikerült megállapodást kötni Algériában, ahol a napenergia kihasználása óriási potenciált hordoz."

Az Eni 1981 óta van jelen Algériában, ma 32 kitermelési engedéllyel rendelkezik a térségben. 2010 és 2015 között 11,5 milliárd dollárt fektetett be szénhidrogén termelésbe, ami az összes jelenlévő nemzetközi befektetés 26 %-a, ezért az első számú külföldi befektetőnek tekinthető. Napjainkban a napi olajtermelés mennyisége több mint 100 000 hordó.