• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Média

Egyre gyakoribb a CO mérgezés!

Hajdúszoboszló, 2016. október 18. – Évről évre növekszik a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetek száma Magyarországon. Minden esztendőben legalább tíz ember veszti életét a „csendes gyilkos” miatt, pedig a szénmonoxid-mérgezés napjainkban már hatékonyan megelőzhető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint a 2012 és 2014 közötti időszakban összesen 963 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetet regisztráltak. Ezek következtében 965 ember sérült meg, 31 alkalommal azonban a baleset halálos áldozatot is követelt; 39 ember vesztette életét. Azért lesújtóak ezek az adatok, mert a CO-mérgezés megelőzhető.

 

Engem ez úgysem érint! Vagy mégis?

„Az egyik legnagyobb akadálya a balesetek megelőzésének az ’engem úgysem érhet baj’ mentalitás. Dehogynem!” – sóhajt Lengyel István, a TIGÁZ-DSO Kft. szakembere. „A CO-mérgezés mindenhol bekövetkezhet, ahol nyílt égésterű gázfogyasztó készüléket használnak. Fontos tudni, hogy szén-monoxid-mérgezés nem csak gázfogyasztó készülékeknél fordulhat elő, hanem minden olyan készülék esetében, amelynek a működése során égéstermék keletkezik (többek között éghető cseppfolyós halmazállapotú anyag elégetésekor, illetve fa vagy vegyes tüzelésű kazánoknál, kandallóknál is). Ebből következően a tévhittel ellentétben nem csak télen érdemes odafigyelni.”

A szén-monoxid (CO) olyan erősen mérgező gáz, amely érzékszerveink számára nem észlelhető, hiszen színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Éppen ezért a mérgezés rendkívül nehezen észrevehető, annak tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekkel.

A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak kicsit könnyebb. Ezért a szén-monoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is erősen keveredik, így helyiségen belül veszélyes koncentrációban bárhol jelen lehet. A veszélyes koncentrációjú elegy akár lebeghet is egy helyiségben belül és egy álló ember fejével egy szintben is előfordulhat, rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze).

 

Mit tehetek a megelőzésért?

Az elégetett anyagtól függetlenül a szellőztetés nélküli, vagy rosszul szellőző helyiségben használt tüzelőberendezés, a nem rendeltetésszerűen működtetett tüzelőberendezés, a tüzelőberendezéssel párhuzamosan működtetett pára vagy egyéb elszívó berendezések, az eldugult, repedt falazatú égéstermék elvezetők mind-mind égéstermék visszaáramlást okozhatnak, amelynek egyenes következménye lehet a szén-monoxid-mérgezés.

„A balesetek megelőzéséért úgy tehetünk a legtöbbet, hogy a tüzelőberendezés (legyen az gáz, cseppfolyós vagy szilárdtüzelésű) tervezésével, kivitelezésével és üzembe helyezésével minden esetben jogosult szakembert bízunk meg, valamint odafigyelünk a készülék a kémény és a levegő utánpótlás rendszeres ellenőrzésére, karbantartására is” – mondja Lengyel István.

Sajnos sokak számára jelentéktelennek tűnik, de a lakás megfelelő levegő utánpótlása szintén kulcskérdés. Ennek hiányában tüzelőanyagtól függetlenül a tüzelőberendezések működésük során elhasználják a helység levegőjét, így egy idő után nem biztosított a megfelelő mennyiségű oxigén, ami tökéletlen égéshez és CO keletkezéshez vezet, vagy rossz tervezés, kivitelezés illetve a rendszeres karbantartások és ellenőrzések elmaradása esetén az égéstermék visszaáramlik a helyiségbe, és így nő a szén-monoxid megjelenésének veszélye. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen szellőztessünk, mindig hagyjuk szabadon a szellőzőrácsokat, tartsuk tisztán a levegő beeresztő nyílásokat.  Tudnunk kell, hogy a pára- és szagelszívók kéményes készülékeknél (tüzelőanyagtól függetlenül) képesek az égéstermék normális áramlását megváltoztatni és az égésterméket visszaszívni a lakás légterébe, amely miatt CO vagy CO2 mérgezés[1] következhet be. Ezért azon lakásokban ahol például kéményes gázfogyasztó készülék működik pára- vagy szagelszívót csak jóváhagyott gázterv birtokában, az abban foglaltak betartása mellett lehet felszerelni.

Nagymértékben növelhető a biztonság, ha zárt égésterű (gáz vagy akár szilárdtüzelésű) tüzelőberendezést üzemeltetünk. Azonban ezen típusú berendezés esetében sem elhanyagolható a rendszeres ellenőrzés különös tekintettel az égéstermék elvezető tekintetében.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő, rendszeresen karbantartott állapotban tudjuk, biztosított ezek levegő utánpótlása, tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint beengedtük a kéményseprőt a lakásba, akkor biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Fokozhatjuk biztonságunkat szén-monoxid-érzékelő felszerelésével, de figyelni kell, mert nem mindegy, hogy hova helyezzük az érzékelőt. Erre vonatkozóan az érzékelők gyártói támpontokat adnak a használati útmutatóban. Fontos, hogy az érzékelők időszakos ellenőrzése (kalibrálása) a gyártói ajánlásoknak (amely szintén a használati útmutatóban található) megfelelően elvégzésre kerüljön, illetve a gyártói élettartamon túl ne használjuk az érzékelőt.

Tavaly azokban a lakásokban, ahol volt CO-érzékelő, egyáltalán nem történt haláleset – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán.

„Bár a szén-monoxid-érzékelők használata jelenleg kizárólag új építésű ingatlan és a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés esetében kötelező, de miután életet menthet, mindenképpen ajánlott egyéb esetekben is. Az érzékelők kiválasztásánál ugyancsak körültekintőnek kell lennünk, hiszen a nem megfelelő érzékelő hamis biztonságérzetet kelthet bennünk, ami szintén veszélyezteti az életünket” – javasolja Lengyel István.

[1] A szén-dioxid okozta mérgezés tünetei: míg a szén-dioxid alacsony, 4-5%-os koncentrációban a légzőközpont működését serkenti (gyakoribb, mély lélegzetvételek), magasabb töménységben, 20% felett pedig a légzőközpontot bénítja, vagyis légzésleállást okoz. A gyakorlatban ugyan a szén-monoxid hatása a meghatározóbb, de a szén-dioxid mérgezés sem elhanyagolható, és sokszor együttes hatás is fellép.

A témával kapcsolatban további információk elérhetőek a www.mindentafoldgazrol.hu weboldalon, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

 

 

Eszközök

súgó


Ügyfelünk, vagy ügyfelünk szeretne lenni? Tájékozódásért tekintse meg lakossági ügyfelek, vagy az üzleti ügyfelek oldalunkat!
RSS
Iratkozzon fel hírcsatornánkra!
kapcsolat
Ugrás az ügyfélszolgálat oldalra.

Call Center számunk:
+36 40 333-338

Ügyfélszolgálati irodát keres? Tekintse meg ügyfélszolgálati irodák oldalunkat!
ügyintézés
Gyorslinkek:

Mérőállás diktálása tovább»

Időpontfoglalás ügyfélszolgálati irodáinkba tovább»
Naptár
H K Sz Cs P Szo V

Zöld jelzés

Hírek


Utoljára módosítva: 2016.10.18