• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Média

Sajtóközlemény

A Tigáz megköszöni a jogkövető magatartást tanúsító több mint 1 millió ügyfelének, hogy számláikat határidőre és pontosan fizetik meg, és egyúttal felkéri a pár tízezer szerződésüket megszegő és fizetési késedelembe eső ügyfeleit (pl. vállalkozások, szerződő hatóságok) a jogkövető magatartás szem előtt tartására!

A Tigáz az elmúlt 4 hétben értesítést küldött a behajtási költségátalány megfizetésére vonatkozóan azon ügyfelei részére, akik egy vagy több számlájukat nem, vagy késedelmesen fizették meg. A vállalat az értesítést a 2016. évi IX. törvényben foglaltakkal összhangban küldte ki - ez a törvény ülteti át a magyar jogrendbe a 2011/7/EU direktívát, az úgynevezett „Késedelmes fizetésekre vonatkozó direktívát”.

A 2016. évi IX. törvény hatálya nem terjed ki az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztókra, hanem a vállalkozások, valamint a vállalkozás és szerződő hatóság közötti kereskedelmi ügyletek ellenértékének kiegyenlítéseként teljesített valamennyi fizetésre terjed ki. Nem csak a kisvállalkozók érintettek, hanem minden vállalkozó, önálló gazdasági vagy szakmai tevékenységet folytató szervezet, még ha az adott tevékenységet egyetlen személy (magánszemély) végzi. (Ide tartoznak az egyéni vállalkozók is.) A behajtási költségátalány mértékét és hatókörét a törvény nagyon pontosan szabályozza.

A 2016. évi IX. törvény értelmében a behajtási költségátalány 1 éves jogvesztő határidőn belül követelhető a törvény hatály alá eső ügyfelektől, erről a törvény rendelkezik így. A Tigáz az egyenlő bánásmód elve alapján jár el minden ügyfelével és a késedelmes számlafizetés körülményeit illetően nem tesz, és nem tehet különbséget. Ilyen jogosultsága, és hatásköre nincs.

Azon ügyfelek esetében, akiknek lakossági és vállalkozási gázfogyasztását ugyanazon ügyfél azonosító alatt tartja nyilván a Tigáz előfordult, hogy az értesítést tévesen a lakossági fogyasztás alapján küldte meg a vállalat, illetve volt olyan ügyfél, aki esetében a törvény hatókörének téves értelmezése miatt került kiküldésre az értesítés. Ezekben az esetekben a Tigáz visszavonja a behajtási költségátalányra vonatkozó igényét, és amennyiben az ügyfél ezt már befizette, akkor a befizetett összeget a vállalat visszatéríti.

A 2016. évi IX. törvény értelmében, ha a késedelmesen fizető ügyfél nem fizeti meg a behajtási költségátalányt, akkor legvégső esetben a szolgáltatás kikapcsolása is foganatosítható. Ezt elkerülendő a Tigáz felszólítja késedelmesen fizető ügyfeleit, hogy a számláikat a továbbiakban fizessék pontosan és határidőre, illetve a korábbi késedelmes fizetések kapcsán legyenek szívesek a behajtási költségátalányt megfizetni.

Eszközök

súgó


Ügyfelünk, vagy ügyfelünk szeretne lenni? Tájékozódásért tekintse meg lakossági ügyfelek, vagy az üzleti ügyfelek oldalunkat!
RSS
Iratkozzon fel hírcsatornánkra!
kapcsolat
Ugrás az ügyfélszolgálat oldalra.

Call Center számunk:
+36 40 333-338

Ügyfélszolgálati irodát keres? Tekintse meg ügyfélszolgálati irodák oldalunkat!
ügyintézés
Gyorslinkek:

Mérőállás diktálása tovább»

Időpontfoglalás ügyfélszolgálati irodáinkba tovább»
Naptár
H K Sz Cs P Szo V

Zöld jelzés

Hírek


Utoljára módosítva: 2016.06.22