• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Média

Vége a fűtési szezonnak - gondoljunk a rendszeres karbantartásra!

A fűtési szezon végeztével – noha ilyenkor könnyű megfeledkezni róla – érdemes figyelmet fordítani fűtési rendszerünk tisztítására, ellenőrzésére és szükséges karbantartására. Mindezzel megelőzhető, hogy a következő fűtési szezon kezdetén  rejtett hibák derüljenek ki, melyek elhárítása hosszadalmas, illetve költséges lehet. A fűtési rendszer ellenőrzését bízzuk szakemberre, ehhez adunk ezúttal néhány tippet.

A gázkészülékek rendszeres karbantartásával biztonságot teremtünk a háztartásunk számára, megelőzhetjük a veszélyhelyzeteket és baleseteket. A karbantartás elmulasztásával a gázkészülékek hatásfoka romlik, ami a fűtési költségek- megnövekedéséhez vezet. A karbantartás tehát pénzmegtakarítást is jelent.

Első lépésként be kell azonosítanunk gázkészülékünk típusát, korát és egyes esetekben a gyártási számát (pl. gázkazánok esetén). Ehhez segítségünkre lehet a gázkészüléken levő adatlap, a készülék használati utasítása (gépkönyve). Ezek hiányában kérjük szakember segítségét.

A gázkészülékek ellenőrzését és javítását csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező személy végezheti el. Mindig célszerű az adott típusú gázkészülék gyártójának a honlapját felkeresni, ahol a gyártó feltünteti a szervizpartnereit, vagyis azokat a szerelőket, akiket a gyártó javasol a munka elvégzéséhez. A regisztrált gázszerelők, illetve a felülvizsgálatra jogosult gázszerelők listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján: www.mkeh.gov.hu, illetve a www.gazigazolvany.hu weboldalon is.

Amennyiben a gázkészülékünk még a garanciális időn belül van, akkor a gyártó szervizpartnerével javasolt elvégeztetni a karbantartást. Ha a garanciális idő letelt, akkor választhatunk a gyártó szervizpartnere és más, általunk kiválasztott szakember között. Az ajánlatkérésnél ne csak a gázkészülék karbantartási költséget kérjük meg, hanem az esetleges javítással kapcsolatos költségeket is, mivel gyakori eset, hogy egyes szakemberek alacsony karbantartási költséggel szereznek megrendelőket, viszont a karbantartás közben megállapított hibát magas áron hárítják el.

A fűtési rendszernek a gázkészülékek mellett a kémény is a részét képezi, ezért fontos annak rendszeres ellenőrzése, tisztítása. A kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások stb.), emiatt előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak keresztmetszet-szűkületek, ami azt okozhatja, hogy a helyiség levegőjét használó, nyílt égésterű hőtermelő-berendezésből az égéstermék egy része vagy egésze a helyiségbe áramlik vissza. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szénmonoxid koncentrációja drasztikusan megemelkedik.

Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek, a tragédia pedig megelőzhető. A saját érdekünk tehát, hogy ne akadályozzuk a rendszeres kéményseprői ellenőrzést, felülvizsgálatot, szükség szerint a kémény tisztítását, és fogadjuk meg a szakember tanácsait.

A karbantartással kapcsolatban további információkat a http://www.mindentafoldgazrol.hu/karbantartas oldalon olvashat.

Eszközök

súgó


Ügyfelünk, vagy ügyfelünk szeretne lenni? Tájékozódásért tekintse meg lakossági ügyfelek, vagy az üzleti ügyfelek oldalunkat!
RSS
Iratkozzon fel hírcsatornánkra!
kapcsolat
Ugrás az ügyfélszolgálat oldalra.

Call Center számunk:
+36 40 333-338

Ügyfélszolgálati irodát keres? Tekintse meg ügyfélszolgálati irodák oldalunkat!
ügyintézés
Gyorslinkek:

Mérőállás diktálása tovább»

Időpontfoglalás ügyfélszolgálati irodáinkba tovább»
Naptár
H K Sz Cs P Szo V

Zöld jelzés

Hírek


Utoljára módosítva: 2016.04.20