• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Média

Vége a fűtési szezonnak - gondoljunk a rendszeres karbantartásra!

A fűtési szezon végeztével – noha ilyenkor könnyű megfeledkezni róla – érdemes figyelmet fordítani fűtési rendszerünk tisztítására, ellenőrzésére és szükséges karbantartására. Mindezzel megelőzhető, hogy a következő fűtési szezon kezdetén  rejtett hibák derüljenek ki, melyek elhárítása hosszadalmas, illetve költséges lehet. A fűtési rendszer ellenőrzését bízzuk szakemberre, ehhez adunk ezúttal néhány tippet.

A gázkészülékek rendszeres karbantartásával biztonságot teremtünk a háztartásunk számára, megelőzhetjük a veszélyhelyzeteket és baleseteket. A karbantartás elmulasztásával a gázkészülékek hatásfoka romlik, ami a fűtési költségek- megnövekedéséhez vezet. A karbantartás tehát pénzmegtakarítást is jelent.

Első lépésként be kell azonosítanunk gázkészülékünk típusát, korát és egyes esetekben a gyártási számát (pl. gázkazánok esetén). Ehhez segítségünkre lehet a gázkészüléken levő adatlap, a készülék használati utasítása (gépkönyve). Ezek hiányában kérjük szakember segítségét.

A gázkészülékek ellenőrzését és javítását csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező személy végezheti el. Mindig célszerű az adott típusú gázkészülék gyártójának a honlapját felkeresni, ahol a gyártó feltünteti a szervizpartnereit, vagyis azokat a szerelőket, akiket a gyártó javasol a munka elvégzéséhez. A regisztrált gázszerelők, illetve a felülvizsgálatra jogosult gázszerelők listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján: www.mkeh.gov.hu, illetve a www.gazigazolvany.hu weboldalon is.

Amennyiben a gázkészülékünk még a garanciális időn belül van, akkor a gyártó szervizpartnerével javasolt elvégeztetni a karbantartást. Ha a garanciális idő letelt, akkor választhatunk a gyártó szervizpartnere és más, általunk kiválasztott szakember között. Az ajánlatkérésnél ne csak a gázkészülék karbantartási költséget kérjük meg, hanem az esetleges javítással kapcsolatos költségeket is, mivel gyakori eset, hogy egyes szakemberek alacsony karbantartási költséggel szereznek megrendelőket, viszont a karbantartás közben megállapított hibát magas áron hárítják el.

A fűtési rendszernek a gázkészülékek mellett a kémény is a részét képezi, ezért fontos annak rendszeres ellenőrzése, tisztítása. A kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások stb.), emiatt előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak keresztmetszet-szűkületek, ami azt okozhatja, hogy a helyiség levegőjét használó, nyílt égésterű hőtermelő-berendezésből az égéstermék egy része vagy egésze a helyiségbe áramlik vissza. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szénmonoxid koncentrációja drasztikusan megemelkedik.

Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek, a tragédia pedig megelőzhető. A saját érdekünk tehát, hogy ne akadályozzuk a rendszeres kéményseprői ellenőrzést, felülvizsgálatot, szükség szerint a kémény tisztítását, és fogadjuk meg a szakember tanácsait.

A karbantartással kapcsolatban további információkat a http://www.mindentafoldgazrol.hu/karbantartas oldalon olvashat.