• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Társaságunk

1967-2000

A vállalattal szemben támasztott követelmény az volt, hogy az országos gázprogramnak megfelelően működési területén biztosítsa a vezetékes földgáz és palackos pébégáz felhasználásának nagyméretű növelését. Ennek érdekében hozzon létre olyan építési-szerelési kapacitást, mellyel biztosíthatja az ipari, kommunális és lakossági igények kielégítését, beleértve a belső gázszerelést, karbantartást, a lakossági javító-szolgáltató teendőket is.

Az 1970-es évek feladatai közül a legjelentősebb volt a városi gázszolgáltatásról földgázszolgáltatásra történő átállási munkák végrehajtása Miskolcon és Debrecenben. Magyarországon ebben a két városban fejeződött be elsőként a földgázra való átállás, így szintén elsőként szűnt meg a mesterséges gázgyártás.

A Tigáz egész munkáját a dinamikus fejlődés jellemezte. Jelentős fejlesztések indultak nemcsak a földgázszolgáltatás bővítésében, de a műszaki területen is. A Tigáz Európában az elsők között kezdett polietilén gázcsöveket alkalmazni a gázhálózat fejlesztésében, ami korszerű, biztonságos, hosszabb élettartamú megoldást jelentett. A gázszolgáltatás rohamos fejlődése új gázelosztási elv megvalósítását követelte meg. Ennek szellemében a településeken belül fokozatosan már nem kisnyomású, hanem középnyomású rendszerek épültek.

A rohamos műszaki fejlődés hatására 1981-1986 között a Tigáz nettó árbevétele megduplázódott. Az olajkiváltási program végrehajtása és a különféle energiastruktúra-átalakítást ösztönző intézkedések meghatározó jelentőségűek voltak a vállalat fejlődésére.

Az Országos Mérésügyi Hivatal által kezdeményezett méréskorszerűsítési program részeként az 1980-as évek végén a Tigáz saját beruházásában elkészítette Magyarország legkorszerűbb háztartási gázmérő hitelesítő és javító üzemét Hajdúszoboszlón, amely 1990. június 13-tól üzemszerűen működik napjainkban is, mint a Tigáz Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata.

A '80-as évek végén és a '90-es évek elején jelentkező jelentős volumenű gázhálózat-fejlesztést segítette, hogy 1990-től részesedést szereztünk a Schlumberger magyarországi gázmérő gyárában. Így a '90-es évek elejére felkészült a társaság arra, hogy alkalmas legyen a kormány által meghirdetett privatizációs program megvalósítására. 1994. év tavaszán megjelent a gázszolgáltatásról szóló új törvény. A kormány döntött a stratégiai ágazatok privatizációjának alapelveiről.

1995. november 22-én a Tigáz Rt. többségi részvénycsomagjának tenderén az olasz Italgas-SNAM konzorciumot nyilvánították nyertesnek. A privatizációs folyamat eredményhirdetése azt jelentette, hogy a többségi olasz tulajdonlással a Tigáz tagja lett nemcsak az Italgas csoportnak, de ezen túlmenően egy jól ismert nemzetközi multinacionális csoportnak, az ENI-nek is. Az Italgas elkötelezte magát a fogyasztók minél jobb kiszolgálása mellett. A privatizációtól kezdve a Tigáz fő célkitűzése az lett, hogy a fogyasztóknak ne pusztán csak egy terméket adjanak, hanem a nemzetközi szabványoknak megfelelő szintű szolgáltatást nyújtsanak. Lényegében olyan fontos tervről volt szó, amelynek középpontjában a szó legtágabb értelmében a fogyasztói elégedettség áll. A privatizációt követően racionalizálásra került a gázvezetékek tulajdonjoga is. A gázközművagyon-vásárlásokkal jelentősen megnőtt és stabilizálódott a társasági vagyon, miközben az önkormányzati igények is kielégítésre kerültek.

Az 1997-es év újabb mérföldkő volt a társaság működésében. A fogyasztók magasabb szintű ellátására törekedve hatékonyabb társasági szervezet alakult ki, szem előtt tartva az önkormányzatokkal való kapcsolatok fejlesztését is. Ezek a jelentős erőfeszítések is hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai földgázszolgáltatók közül elsőként a Tigáz minőségbiztosítási rendszere kapta meg a Magyar Bányászati Hivatal jóváhagyását és szerezte meg a Magyar Szabványügyi Testület MSZ EN ISO 9001 szabvány szerinti tanúsítványát.

Nagy megtisztelés volt, hogy 1998-ban a Tigáz elnyerte az Energiafogyasztók Díja elismerést, amelyet a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége adományozott a társaságnak. A kis helyi vállalat, amely 1957-ben két településen közel 1000 fogyasztó részére szolgáltatott földgázt, 2000-re Magyarország legnagyobb regionális gázszolgáltatója lett, elismert tagja egy, a legnagyobbak között számon tartott nemzetközi csoportnak, az Eni-nek.