• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • English
Társaságunk

A kezdetek

Hajdúszoboszlón 1925-ben, a termálvízkutatással felszínre tört földgázt kezdetben villamos áram termelésre, vasúti kocsik világítására hasznosították, később palackokba sűrítve értékesítették. Ennek a tevékenységnek az ellátására Hajdúszoboszló város képviselő testülete 1950. június 13-i határozatával vállalatot alapított, Hajdúszoboszlói Földgáztermelő és Értékesítő Közüzemi Vállalat névvel.

A hamarosan jelentkező lakossági földgáz igényeket előbb nagynyomású palackokkal, majd később vezetékes gázszállítással elégítették ki. A földgázra egyre nagyobb szükség volt a gázgyárakban is, hiszen jelentős mennyiségű import fekete kőszenet lehetett vele megtakarítani, másrészt a gyenge minőségű városi gáz fűtőértékét így lehetett javítani.

Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) által végzett újabb földgáz lelőhelyek feltárásával és a távvezeték építésekkel együtt jelentkezett a nagyobb gázszolgáltató szervezetek kialakításának országos igénye. A fejlesztéshez szükséges eszközök viszont csak az Országos Kőolaj- és Gázipari Trösztnek álltak rendelkezésre.

Mérföldkő volt a szakma életében, amikor a kormány 1966-ban elfogadta a gázipar gyorsütemű fejlesztése érdekében a 7 éves gázprogramot. Az események valóban felgyorsultak.

Az egykori kis tanácsi vállalat ekkor már Tiszántúli Gázszolgáltató és Szerelő Vállalat név alatt integrálódott az OKGT-be 1967. július közepén. Ezzel egyidejűleg az akkor már több évtizedes szolgáltatói hagyományokkal rendelkező debreceni és miskolci gázműveket beolvasztották a Tigáz-ba.