• kezdőlap
  • kapcsolat
  • dokumentumok
  • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Tudnivalók

A fűtőérték

A fűtőérték a földgáz tökéletes elégetésekor felszabaduló energia mennyiséget jelenti, melynek mértékegysége: "MJ/m³". A földgáz fűtőértéke a Tigáz Zrt. elosztási területén átlagosan 34-34,1 MJ/m³.

Ha a gázszámlán 34 MJ/m³ közeli érték van feltüntetve, akkor a földgáz minősége "átlagosnak" mondható. A szolgáltatott földgáz fűtőértéke azonban a szabványban (MSZ 1648 szabvány) meghatározottak szerint a 34 MJ/m³ –től, ±5%-al eltérhet, ami azt jelenti, hogy a fűtőértéknek 32,3…35,7 MJ/m³ közötti értéktartományban kell lennie. A fűtőérték állandó értéken tartására, vagy annak megváltoztatására a földgázelosztónak nincs lehetősége, sem szándéka. A szolgáltatott földgáz összetételének folyamatos elemzését az átadási pontokon a FGSZ Földgázszállító Zrt. végzi, a földgázelosztó ezt a folyamatot csak ellenőrzi. Tehát a szolgáltatott gáz minősége az elosztó rendszerbetáplálási pontjain már adott. A fogyasztók jellemző fűtőértéke úgynevezett "fűtőérték övezetenként” kerül megállapításra annak megfelelően, hogy mely betáplálási ponthoz tartozik az adott fogyasztó.

A joghatályos gázminőségi mérést a FGSZ Földgázszállító Zrt. végzi ún. kromatográfokkal. A berendezések a földgáz összetételét és minőségi paramétereit határozzák meg köztük a fűtőértéket is.

A havi átlagfűtőérték meghatározásának alapja a gázösszetételt megállapító és regisztráló kromatográf mérési adatai. A gázösszetételt a kromatográf minden esetben a földgáz elégetésével állapítja meg. A berendezés összehasonlítja az Országos Mérésügyi Hivatal által bevizsgált minta földgáz és a vezetékrendszerből kivett szolgáltatott földgáz összetételét. A mérések eredményeit folyamatosan dokumentálják.

Néhány magyarázat arra az esetre, amikor egy fogyasztó a földgázt "gyenge" fűtőértékűnek véli.

  • Téli időszakban a külső hőmérséklet csökkenésével, jóval több energia kell ahhoz, hogy pl. a vizet egy kívánt hőmérsékletre felmelegítsük. Ezért sajnos több gázt kell felhasználni, hiszen maga víz is hidegebb.
  • Extrém időjárási körülményeknél - amelyet egyre gyakrabban tapasztalunk - az is előfordulhat, hogy a fűtési rendszernek a teljesítménye csökken annak rossz hatásfoka miatt. A karbantartottsága vagy életkora miatt ugyanazon gázmennyiséggel nem tudja a kívánt hőmérsékletre felmelegíteni a lakást.
  • Gyakori télen az olyan eset is, amikor szeles hideg idő van, ekkor a nyílászárók elavultsága, rossz minősége nagymértékben befolyásolja a fűtésre felhasznált földgáz mennyiségét.
  • A láng színéből nem megállapítható a gáz minősége, mert a gázfogyasztó berendezésben található szennyeződés égése megváltoztatja azt. Például a tűzhely égőrózsája szennyezett vagy megmozdítjuk főzés közben.
  • Időnként olyan híreket lehet hallani, miszerint a gázszolgáltatók vízzel vagy levegővel hígítják a gázt. Mint ahogy már az előbbiekben említettük "a földgázelosztónak nincs lehetősége, sem szándéka" ilyesmit tenni, hiszen ezzel magát a szolgáltatást veszélyeztetné. A víz elzárja a vezetékrendszert, a csőrendszerbe bekerülő levegő, robbanó elegyet alkot, az esetleges inert gáz többszörösébe kerül, mint a földgáz.

Letölthető fűtőérték táblázatok

TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2016.xlsx355 Kb2018.12.11.

https://www.tigaz.hu/dokumentumok/futoertek/TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2016.xlsx

TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2014.xlsx1122 Kb2018.12.11.

https://www.tigaz.hu/dokumentumok/futoertek/TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2014.xlsx

TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2015.xlsx1197 Kb2018.12.11.

https://www.tigaz.hu/dokumentumok/futoertek/TIGÁZ-DSO Elemi és összevont átadók fűtőértéke 2015.xlsx

Fűtőérték lekérdezése

Lakossági ügyfeleink a településnevekre keresve kaphatják meg az ellátásukra vonatkozó átlag fűtőérték adatokat. A "gázátadó állomás" megnevezésű tételekhez tartozó értékek a nem lakossági ellátásra vonatkoznak.

Utolsó frissítés dátuma: 2020. 10. 20.
Dátum:
  A lekérdezési csak adott napra szólhat!