• kezdőlap
 • kapcsolat
 • dokumentumok
 • MET Csoport
vészhelyzet esetén hívja diszpécser szolgálatunkat: +36 80 300-300
Tudnivalók

Szabad kapacitás

A földgázelosztó hálózatok egy vagy több betáplálási ponttal és számos elvételi ponttal rendelkező összetett szerkezetű csőhálózati rendszerek, melyek egyes pontján a szabad kapacitás értéke folyamatosan változik a többi gázfelhasználó pillanatnyi fogyasztásának függvényében.

A pillanatnyi fogyasztás változhat és változik:

 • napszakonként (reggel, délelőtt, délután, este, éjszaka),
 • napfajtánként (munkanap, pihenőnap),
 • adott napon a külső hőmérséklettől függően (hirtelen lehűlés),
 • szezonálisan a külső hőmérséklettől függően (évszakonként).

E változások sokasága és véletlenszerűsége miatt csak egy adott üzemi állapotra (állandósult áramlás, adott hőmérséklet, adott időpillanat, adott hálózati pont) lehetséges a szabad kapacitás meghatározása.

A hatályos és a honlapunkon is közzétett ÜKSZ szerint a gázelosztó hálózatok kapacitását hidraulikai (áramlástani) vizsgálattal a 6.13.4. pont szerint kell meghatározni.

Ennek lényege, hogy a földgázelosztási feladatok teljesíthetőségét (pl. szabad kapacitását is) a földgázelosztó hidraulikai szimuláció (hidraulikai vizsgálat) alapján határozza meg, amely csak a vizsgált hálózat vagy hálózat rész földgázszállítási kapacitásának meghatározását jelenti.

A hidraulikai vizsgálat segítségével a következő feladatok végezhetőek el:

 1. a földgázelosztó rendszer üzemmenetének optimalizálása;
 2. a földgázelosztó rendszer szűk kapacitás keresztmetszeteinek meghatározása;
 3. a fejlesztési igények teljesíthetőségének meghatározása a prognosztizált fogyasztás alapján a földgázelosztó hálózat betáplálási pontjain;
 4. a földgázelosztó rendszer kapacitásainak meghatározása, az igénybejelentések teljesíthetőségének vizsgálata.

A hidraulikai vizsgálathoz szükséges gázforgalmi adatokat – a földgázelosztó saját adatállománya mellett - a rendszerhasználók biztosítják a földgázelosztó számára.

Szabad kapacitást a földgázszállító rendszer kiadási (elosztórendszer betáplálási) pontjaira a szállítási rendszerüzemeltető (FGSz) a hatályos ÜKSZ 6.13.3.1.2. pontja szerint határozza meg, tartja nyilván és teszi közzé saját honlapján: Szabad kapacitások link